Ballonfiësta deel 1 – Barneveld

Ballonfiësta deel 1 – Barneveld

Vorige week vrijdag, 24 juli, was het precies 50 jaar geleden dat de eerste Nederlandse heteluchtballon de eerst vaart maakte. Om dit jubileum te vieren werd al een feestelijke vaart gemaakt waar wij ook bij waren om te filmen (bekijk de video). Wij zullen de komende weken op donderdag nog extra veel mooie foto’s en verhalen delen over ballonvaren, met dank aan Gerben van Ballooning Is Fun.

Ballonfiësta Barneveld wordt jaarlijks, aan het eind van de zomervakantie, in augustus gehouden. Dit jaar zou de 38e editie zijn, maar vanwege de coronamaatregelen is deze is verzet naar volgend jaar. Vier avonden wordt er door een groot aantal ballonnen gevaren en op zaterdagochtend is er altijd een ochtendvaart. Ook is er elke avond, als het weer het toelaat, een lasershow en een nightglow.

Ballonfiësta Barneveld is ontstaan tijdens het herdenken van een historische gebeurtenis. In 1982 werd in Barneveld herdacht dat het precies 500 jaar geleden was dat Jan van Schaffelaar van de belegerde toren van Barneveld sprong. Door zijn sprong kregen zijn manschappen veilig doorgang van de belegeraars als zij de toren uitkwamen. Tijdens deze 500-jarige herdenking stonden Ben Bläss en Hans Zoet aan de wieg van de eerste Ballonfiësta van Barneveld.

In 2017 (535 jaar na de sprong) is de PH-JVS gedoopt tijdens de Ballonfiësta. JVS staat voor Jan van Schaffelaar.