50 jaar ballonvaren in Nederland

50 jaar ballonvaren in Nederland

24 juli 1970 werd de eerste vaart met de eerste Nederlandse heteluchtballon gemaakt: de PH-BEN. Deze ballon is nog steeds luchtwaardig en wat is nou mooier om het jubileum te vieren dan een spectaculaire vaart exact 50 jaar na dato? Ad Ballon maakte een jubileumvaart met vijf ballonnen en wij mochten mee!

De historische PH-BEN heeft daarom met de piloot Ad Haarhuis in de avond van 24 juli 2020 een mooie jubileumvaart gemaakt van Zundert naar Meerle/Ulicoten. Vier andere ballonnen van Ad Ballon (met onder andere de veertig jaar oude PH-HOR) vergezelden de ‘jarige’ ballon tijdens deze bijzondere ballonvaart. Nog een leuk weetje: Ad heeft nog les gehad in de PH-BEN! Hij kent de ballon dus zeer goed.

Wat maakt de PH-BEN nou zo’n bijzondere ballon? Natuurlijk zijn er de verschillen met moderne ballonnen: geen gebruik van een ventilator, geen “stokken” tussen mand en branderframe, één enkele brander, geen parachutesysteem maar een “scheurbaan” voor de definitieve landing en nog veel meer.

Daarnaast is er het verhaal achter de ballon, hoe deze naar Nederland is gekomen. De PH-BEN is namelijk niet in Nederland gemaakt, maar in het Verenigd Koninkrijk. Gasleverancier Benegas zag in de heteluchtballon een mooie manier om hun product te promoten door deze over boerenbedrijven te laten varen. Boeren stookten hun stallen warm met gas en door de ballon zouden ze in aanraking komen met het merk Benegas. Er werd een ballon uit het Verenigd Koninkrijk overgehaald en na een eerste vlucht was de directeur van Benegas zo enthousiast dat hij direct een ballon bestelde. Dat werd de PH-BEN, vandaar ook de naam.