Zweefvliegen op de Olympische Spelen?

Zweefvliegen op de Olympische Spelen?

In 1936 vonden de Olympische Spelen plaats in Berlijn. Het thuisland mocht in die tijd een van de twee demonstratiesporten zelf op het programma zetten. De Duitsers kozen ervoor Zweefvliegen op te nemen als demo tijdens deze ‘Nazi-Spelen’.

Waarom zweefvliegen?

Na de eerste wereldoorlog was het de Duitsers verboden om een gemotoriseerde luchtmacht te hebben. Ze ontwikkelden daarom niet gemotoriseerde vliegtuigen, ofwel zweefvliegtuigen. Door gebruik te maken van innovatieve materialen en bestudering van bijvoorbeeld luchtstromen, realiseerden zij vluchten van 270 kilometer. Dit waar een decennium daarvoor een vlucht slechts twee kilometer lang was. De ontwikkeling van het zweefvliegen nam dus in korte tijd een enorme vlucht en diende als nationaal belang.

Gouden medaille

Er werd niet gevlogen om medailles. Piloten uit Bulgarije, Hongarije, Italië, Joegoslavië, Zwitserland, Oostenrijk en natuurlijk het gastland Duitsland hielden alleen demonstraties.
Toch werd een gouden medaille door het IOC toegekend aan de Zwitserse zweefvlieger Hermann Schreiber. Dat was omdat het hem een jaar eerder was gelukt om in een zweefvliegtuig de Alpen over te steken. Deze prestatie werd door het IOC als een olympische prestatie beschouwd.

Geschrapt

Het olympische zweefvliegen was uiteindelijk geen lang leven beschoren. Na de demo in 1936 werd besloten dat de sport een zogenaamde facultatieve sport zou worden op de eerstvolgende Spelen in Helsinki. Dit betekende dat het organiserende land zelf mocht bepalen of de sport op het olympische programma kwam. Omdat in 1939 oorlog uitbrak in Finland, werden de Spelen dat jaar geschrapt. Toen na de Tweede Wereldoorlog weer Olympische Spelen werden georganiseerd heeft zweefvliegen het nooit meer tot een olympisch niveau gebracht.

World Games

Sporten die buiten het Olympisch programma vallen, komen samen in de World Games. Ook daar ontbreekt de sport Zweefvliegen. Andere luchtsporten komen daar wel aan bod. Zo hebben parachutisten, paragliders, paramotor- en kunstvliegers Nederland tijdens deze spelen vertegenwoordigd. Voor de Wereldspelen 2022 staan droneracing en parachutespringen op het programma.

Meer info over de Airsports op de World Games vind je hier: www.theworldgames.org/sports/Air-Sports-29