WK Deltavliegen 2019 Italië

WK Deltavliegen 2019 Italië

Een selectie van de Nederlandse kernploeg, team “flying dutchmen” maakt zich gereed voor de race met zo’n 120 andere piloten uit 29 landen waarin gestreden wordt om de wereldtitel tijdens het WK deltavliegen dat van 13 tot 27 juli plaatsvind in het luchtruim rondom Tolmezzo, Italië.

In dit 11 dagen durend 22e WK starten de deltavliegpiloten vanaf diverse bergen nabij het drie-landen punt van Italië, Oostenrijk en Slovenië, vanwaar ze taken met hoogtes tot zo’n 3500m boven het zowel alpine, als vlakke land vliegen. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen de grootst gevlogen afstanden in deze fysiek zware wedstrijd wel meer dan 150km gaan bedragen, waarbij vluchtduren tot 5 of 6 uren niet ondenkbaar zijn. Het bijzondere aan deze wedstijd is dat voor het eerst meerdere landen in één wedstrijdtaak aangedaan kunnen worden..

Tijdens een deltavliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke dag in meerdere uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Wereld kampioen is de man of vrouw die na de elf wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Vanwege de zware omstandigheden is er door de kernploeg voorafgaand aan deze wedstrijd vele vlieguren gemaakt en is hard gewerkt aan de conditie. Met Arne Tänzer, die vorig jaar junior kampioen werd in het pre-kampioenschap en niet ver van het grote podium eindigde, zijn de verwachtingen hoog. Hij staat momenteel 20e op de wereldranglijst. Ook gelden deze verwachtingen voor het team, dat bovengemiddeld goed presteert de laatste wedstrijden. De selectie voor het WK bestaat uit Arne Tänzer uit Wageningen, Joost Eertman uit Oldenzaal, Gijs Wanders uit Amsterdam, Emiel Jansen uit Elst , Sander van Schaik uit Simonshaven en herintreder in de kernploeg Tanno Rutten uit Weert. Resultaten zijn te volgen via  http://www.dutchmenflying.com/ en de officiële site http://www.italy2019.com/en/mondiali-2019/.

Foto: Joost Eertman tijdens de startfase tijdens het EK 2016 in Macedonië.
Fotograaf: Annemarie Baaijens