Wereldrecord voor Women on Wings met Nederlandse deelname!

Wereldrecord voor Women on Wings met Nederlandse deelname!

Ruim 100 vrouwelijke skydivers uit heel Europa waren afgelopen week in Oekraïne bij elkaar gekomen om te proberen een wereldrecord formatiespringen neer te leggen. Vanuit Nederland reisden ook een aantal dames af naar de stad Kharkov. Dit weekend komen ze geleidelijk aan weer trots terug: Ze lagen namelijk in een Wereldrecord op 2 augustus, in de lucht boven Skydive Kharkhov in Oekraïne. De groep genaamd “Women on Wings” maakten 3 verschillende formaties in één sprong, met in totaal 60 vrouwen. Hiermee kwalificeren ze zich als grootste formatie met alleen vrouwen!

De lucht in
De groep steeg naar 18.000ft in drie vliegtuigen: twee Antonov-28s en een Turbolet410. De ervaren piloten vlogen in een dichte formatie, met iedereen aan boord aan de extra zuurstof. Met goede timing sprongen de 60 vrouwen achter elkaar uit de drie vliegtuigen, om naar elkaar toe te vliegen en de eerste formatie te maken. Daarna maakten ze nog 2 andere punten, voordat ze weer uit elkaar moesten om de parachutes te openen en veilig op het veld te landen.

Camerabeelden
Twee cameraspringers sprongen met de dames mee, om alle actie op film te kunnen zetten. Dit, zodat een team van 4 judges dit konden beoordelen. Twee daarvan waren aanwezig, de andere twee kregen de video toegestuurd, en daardoor duurde het even voordat alles goed beoordeeld was. Er mocht geen grip verkeerd vastgehouden worden, geen dame op de verkeerde plek, anders was het geen officieel record!
Er zat twee jaar planning en voorbereiding in dit evenement. Elk land had zo zijn eigen voorbereidingen voor ze bij elkaar kwamen in Oekraïne. In totaal waren er dames vanuit 20 verschillende landen geselecteerd, naast Nederland ook België, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Estonia, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Polen, Roemenië, Schotland, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, en natuurlijk Oekraïne zelf.

 

Van de 60 mogen er maar liefst 9 Nederlandse dames zich wereldrecordhoudster noemen. Ook een van de organisers van WoW is Nederlandse: Marloes Swarthoff. De Nederlandse dames die zich recordhouders mogen noemen: Albertha Dolfing, Diana Mols, Fanny Hopmans, Illona van Tulden, Mieke Mulder, Monica Westera, Petra Engwerda, Sabine te Spenke en Yvette Niele.

Women on Wings hoopt met het wereldrecord andere vrouwen te inspireren om doorbraken te maken in sport en andere zaken.

Images: Henny Wiggers, ParaShoot Productions & Andrey Veselov, SkyPhoto