Voorbereiden op de Voorjaarschallenge in Maaseik

Voorbereiden op de Voorjaarschallenge in Maaseik

Na het seizoen goed te zijn begonnen (1e plaats op de Drenthe Cup) staat aankomend weekend de tweede wedstrijd op het programma, namelijk de voorjaarschallenge in het Belgische Maaseik. Wat komt er nu allemaal kijken bij de voorbereiding op een ballonvaarwedstrijd?

Ten eerste krijgen de piloten in de weken voor de wedstrijd alle informatie toegestuurd, zoals de wedstrijdkaart en de wedstrijdregels die specifiek zijn voor de betreffende wedstrijd. Op deze wedstrijdkaart staat precies vermeld welke maximum en minimum hoogtes gelden binnen het wedstrijdgebied. Al deze informatie wordt vooraf goed bestudeerd om goed voorbereid aan te start te verschijnen en te voorkomen dat we tegen strafpunten aanlopen. Daarnaast maken we vaak vlak voor de wedstrijd nog 1 of meerdere trainingsvaarten.

Tijdens zo’n trainingsvaart zetten we verschillende doelen uit waar naartoe gevaren dient te worden. Dit vooral om het gevoel met de ballon even weer te fine tunen, aangezien een racer behoorlijk anders vaart dan een normale ballon waar doorgaans op gevaren wordt. Het verschil zit hem vooral in de vorm van de ballon. De racer heeft een slankere vorm, waardoor dit type ballon veel sneller kan stijgen en dalen (tot wel 9 m/s). Dit is handig wanneer men snel naar een andere hoogte wil om een bepaalde windrichting te vinden. Afgelopen dinsdagavond maakten we de laatste trainingsvaart waarin we goed bij de doelen uitkwamen. Ook het snelle stijgen en dalen (hetgeen de racer mogelijk maakt) werd nog even weer geoefend. Het gevoel was goed, we zijn er klaar voor! Op naar Maaseik!