Red Bull X-Alps is na 13 spannende dagen ten einde

Red Bull X-Alps is na 13 spannende dagen ten einde

Dit was het dan, de race is over na 13 spannende dagen, met een mooi slot akkoord van deze editie van de Red Bull X-Alps 2017. Vanaf dag één ’s morgens in alle vroegte opstaan voor mij 3 uur en voor de atleten om half 5 om te beginnen aan deze race en dit dan s’avond om 22.30u af te sluiten. 18 uur p/d  in de weer om van Salzburg (Oostenrijk) naar Monaco te lopen of vliegen. Dit in 13 dagen aan één stuk ga er maar aanstaan.

Wij, toeschouwers hebben gaande de dagen die vorderde dagelijks genoten van de mannen die deze prestatie leverde. Nadat de race het einde naderde hebben wij in spanning gezeten hoe deze zou gaan eindigen. Uiteindelijk hebben maar twee mannen de eindstreep te gehaald  Christian Maurer (SUI1) – 10 dgn. en 23 uur. Voor de 5e keer op rij won hij deze editie en met de FRA.2 Benoit Outters, 11 dgn.+1 uur  op een keurige 2 plaats.

De andere hadden door de reglementen, die inhouden dat na dag 10 zij nog 24 uur hebben om binnen te komen,  dit dus niet gehaald. Zo ook  Paul Guschlbauer (AUT1) die 5 km voor het einde stranden, hoe pijnlijk. Hun prestatie is daar absoluut niet minder om, het is niet anders en daar moeten wij ons bij neerleggen, wat Ferdy dan ook letterlijk deed na een bijzonder spannend slot.

Hij wist na 5.1/2 uur al lopend soms met een snelheid van 11 a 12 km p/u de berg op,  Simon Oberrauner (AUT4), die een ultra marathon loper is, achter zich te houden. Wat een enorme inspanning hebben die twee geleverd en ons toeschouwers vermaakt met het kijken naar twee poppetjes met een rugzakje op op een beeldscherm, hoe gek moet je zijn, geweldig!

Maar de werkelijk beelden aldaar, die wij ons moesten inbeelden, was een absolute slijtage slag Simon Oberrauner gaf op op het moment dat hij de weg moest verlaten en  een bergpad moest inslaan, met nog een 1/2 uur te gaan op, hij zag op dat moment in dat het hem niet zou gaan lukken en gooide hij de handdoek.

Ferdy die via het gps systeem precies wist hoe de zaken er voor stonden, stopte ook direct en samen met zijn begeleider Xavier en zijn broer Jeroen in juichen uitbarsten. Het was hem gelukt om de vierde plaats te behouden een unieke prestatie na in 2011 7e, 2013 6e 2015 weer 7e en nu een 4e plaats van de 31 deelnemers, dan ben je niet zomaar iemand maar dan ben je erg goed! En dat durf ik ook uit te spreken als een zeer trotse vader.

Het zit er op en ze hebben het daar onderaan samen met een klein groepje, uitbundig gevierd. Nu gaan ze allemaal nog naar Monaco voor een eind receptie, waarna deze editie van de Red Bull Xalps 2017 is afgesloten. Gezien alle positieve reactie die ik van jullie volgers van de groep Toontje de razende reporter heb mogen ontvangen, heb ik op mijn eigen wijzen een podium geprobeerd te creëren voor Ferdy.

Gezien alle warme reacties die ik heb ontvangen, denk ik dat dit mij aardig is gelukt. Ik heb dit dan ook met veel plezier mogen doen, het zal afkicken worden nu het voor bij is, maar aan alle mooie belevingen komt gelukkig ook weer een einde om daarna weer verder te gaan met onze dagelijkse beslommeringen.

Heel veel plezier en namens Ferdy en zijn complete team wens ik jullie nog een hele mooie zomer en wie weet tot horens of ziens.

Tony van Toontje razende reporter