Primeur: de eerste RV12 summit

14 augustus was de eerste Nederlandse RV12 summit. De RV12 is een LSA (Light Sport Aircraft) die je als bouwkit geleverd krijgt en vervolgens zelf in elkaar zet. Hans Labruyere vertelt meer over het bouwen van een RV12 en de summit:

Gezien worden

“Je hebt de dingen niet nodig om te zien – de dingen hebben jou nodig om gezien te worden.” Een war woord van de recent overleden K. Schippers. En het is waar. Mede om die reden is op 14 augustus de eerste Nederlandse RV12 Summit georganiseerd: we wilden gezien worden! Op vliegveld Hilversum waren we voor het eerst met onze snelle laagdekkers in roedel te aanschouwen. Alle RV12s die er waren hebben een PH-registratie, maar één toestel woont in Duitsland.

RV12 zelf bouwen – in je woonkamer

De RV12 is een LSA (Light Sport Aircraft) met een MTOW van 599 KG. De inzittenden zitten side-by-side net vóór de vleugel, waardoor je uitzicht fenomenaal is: naar beneden, voren, boven en achter. Dit kit is heel precies ontworpen en gesneden, waardoor je de RV12 in je garage of huiskamer in Amsterdam (is gedaan – op 3-hoog!) kunt bouwen, met gewoon huis-tuin-en keuken gereedschappen. Inmiddels vliegen er een 1.000-tal in de wereld, waarvan 7 in Nederland. Reden om samen te komen dus! Er zijn er momenteel ook nog drie in aanbouw, waarvan één bij de TU Delft en bij een ROC in Assen – beiden als studieproject.