Luchtsportheld Sanne pakt podiumplaats tijdens de Ad Ballon Cup

Luchtsportheld Sanne pakt podiumplaats tijdens de Ad Ballon Cup

Donderdagochtend kwam het verlossende woord, de Ad Ballon Cup ging door! Sanne Haarhuis, een van onze luchtsporthelden, stond aan de start en maakte onderstaand verslag van haar wedstrijd richting het podium.

Ad Ballon Cup 2018
Mijn vaste crew kon niet heel het weekend aanwezig zijn. Gelukkig had ik een paar gezellige hardwerkende handen gevonden om me te ondersteunen. Daarnaast kwamen van alle kanten extra handjes die me de lucht in hebben geholpen.

Zaterdagochtend was de eerste vaart met vijf opdrachten. Ik had mijn slaapcoach (Floris Wouterson heeft mij vorig jaar geholpen om mijn slaappatronen beter te reguleren tijdens wedstrijden) mee aan boord, zodat hij ook eens kon zien waar ik dan mee bezig ben. De drie ‘gooi op doel- opdrachten’ (de bedoeling is om een zakje zand zo dicht mogelijk bij een kruis te gooien waarvan je van tevoren de coördinaten hebt gekregen) gingen geweldig. Ik ging tot drie keer toe recht over het doel, zo goed ben ik er nog nooit over gevaren. Echt een enorme kick!

Ik begon dit weekend met een idee van: ‘het gaat niet om het resultaat, ik wil plezier hebben met mijn team en de mensen om me heen.’ Maar nu ik eenmaal goed gescoord heb, wil ik ook wel graag goed blijven scoren.

Zaterdagmiddag ging ik als laatste de lucht in. De windrichting was zo aan het veranderen dat de 20 minuten die ik later de lucht inging veel effect hadden op de weersomstandigheden. Het was voor iedereen moeilijk om de doelen te halen. Maar ik had er  nog meer last van doordat ik laat de lucht inging. De resultaten vielen hierdoor wat tegen.

Op jacht naar een podiumplek
Zondagochtend weer een aantal gooi op doel opdrachten en ook twee 3D opdrachten (virtuele opdrachten in de lucht waarbij je moest proberen binnen bepaalde gebieden in de lucht te varen en je een zo groot mogelijke hoek moest maken). Vlak voor ik de lucht inging zag ik dat mede-piloot en vriend Menno problemen had met zijn ballon en besloot om niet te gaan varen. Ik riep spontaan: „Menno dan stap je nu bij mij in”. Samen hebben we geprobeerd er iets van te maken. Menno vaart zonder computer of andere digitale hulpmiddelen, waar ik mijn computer niet meer uit mijn mand kan wegdenken. Dus het was erg leuk om te zien hoe hij de opdrachten uitvoerde op de kaart, terwijl ik op de computer keek.

Zondagmiddag 2 doelen die je zelf moest bepalen en 1 kruis van de wedstrijdleiding meer dan 17 kilometer verwijderd van het opstijgveld. Dit is wel een uitdaging om ook op deze afstand zo dicht mogelijk bij te komen. De sturing, het verschil in richting tussen verschillende luchtlagen, was vanavond groot, en om bij dit doel te komen moest je vrij lang hoog varen omdat uiteindelijk snel te dalen en gebruik maken van een scherpe verandering in richting naar links. Dit ging echt perfect! Ik heb precies het juiste moment gekozen om te dalen en kom in een perfecte lijn op het doel uit. Helaas raak ik vlak voor het doel de grond, grondcontact levert strafpunten op, maar ik gooi toch de marker op 10 cm van het doel. Mijn beste prestatie ooit!

Het levert mij uiteindelijk een fantastisch weekend op. Het was heel fijn om op deze manier omringd te zijn met lieve vriendjes tijdens dit weekend. En ook een mooie 3e plaats op het podium.

Ik heb zin in de volgende wedstrijd!