Nieuw Nederlands skydive record

Nieuw Nederlands skydive record

Parachutespringers zijn dol op records. En zeker op zo-groot-mogelijke-formatie-records. In het weekend van 12 mei hebben we daarom een poging gedaan om boven Texel het Nederlandse verticale formatie record in head down te verbreken. En dat is gelukt. Twee keer zelfs!

Een head down formatie is een formatie van mensen in vrije val, die allemaal ondersteboven vallen (met hun hoofd naar beneden dus) en op een specifieke plek een grip nemen op een andere persoon. Door ondersteuning van Paracentrum Texel kregen we wat extra hoogte (5 km) en daarmee wat extra tijd in vrije val, maar nog steeds duurt zo’n sprong minder dan een minuut. Bovendien is het vliegen in head down technisch erg moeilijk, dus alles moet vrijwel perfect gaan om zo’n formatie bij elkaar te krijgen.

Het oude record was al uit 2014 en stond op 11. We hebben dat, na op vrijdag eerst een 20 persoons record te bouwen, uiteindelijk meer dan verdubbeld met een formatie van 23. Dat tevens tegelijk een nieuw Benelux record is, want dat stond op 21. Een mooie dag dus!

De record poging is mede mogelijk gemaakt door de sportcommissie van de KNVvL afdeling parachutespringen

Foto credits: Martijn van Dam en Willem de Groot