Leestip: Jungle Girl van Elsedien de Groot

Leestip: Jungle Girl van Elsedien de Groot

“Goedemiddag mevrouw, is uw man ook thuis?”

Met deze vraag begon het vliegavontuur van Elsedien de Groot. Ze vloog in 1978 als copiloot met een eenmotorige Cessna 210 van Londen naar Albury (Australië). Een tocht van een maand, met tankstops op plaatsen waar een vrouwelijke vlieger ongewenst was of op zijn minst een bezienswaardigheid. Ook in het Verenigd Koninkrijk waren ze vrouwelijke piloten niet gewend, vandaar de vraag die E.(lsedien) de Groot aan de telefoon kreeg naar aanleiding van haar sollicitatie. De eerste shock voorbij, mocht ze toch op de koffie langskomen en kreeg ze de baan.   

Elsedien de Groot groeide op in de jungle en drong later diep door in de mannenwereld. De ongrijpbare vrouw, met haar step, Mercedes en vliegtuig. “Als je één van de boys wil zijn, zorg dan voor de juiste toys”, wist ze al snel. En zo geschiedde. Ze was onder andere advocaat, hoofd commerciële zaken, adjunct-directeur en ondernemer. Waar ze werkte, ontstond verandering. Ze steunde het vrouwenvoetbal al voordat de rest van de wereld wakker werd. En ze legt nog één keer uit hoe het nou zat met de ‘kwestie Frank de Boer’.

Het glazen plafond? Daar vloog ze zelf wel doorheen. “Ik heb nog dagelijks profijt van mijn vliegervaring op vier continenten. Het leert je om snel te beslissen. En alles over je eigen mogelijkheden.” 

Jungle Girl is hét avonturen-vakantieboek voor deze zomer. Het is een prachtig vormgegeven boek met veel foto’s uit het leven van Elsedien. Geheel in stijl heeft ze besloten het zelf uit te geven. Je kunt het bestellen in haar eigen webshop: https://elsedien.nl/webshop/

Wil je vast meer weten over de reis die Elsedien maakte? In AOPA Magazine staat een prachtig artikel van Toine de Graaf dat wij hier vrijblijvend met jullie mogen delen, met dank aan AOPA Netherlands.