Jump like a Pharaoh!

Jump like a Pharaoh!

Afgelopen week heb ik drie van mijn mooiste sprongen ooit gemaakt! Springen uit een Hercules boven de Piramides van Giza. ‘Another once in a lifetime event!’

Ontdekt op Facebook
4 maanden geleden zag ik op Facebook een melding van deze waanzinnige sprongen. Ik heb mij z.s.m. aangemeld om deze mogelijkheid écht niet te missen. Tegelijkertijd zou er ook een paramotor evenement plaatsvinden en wie weet kon ik beide evenementen combineren. Helaas, was het op dit moment niet mogelijk om mijn Mosquito & Delta in Egypte te krijgen en ook ontbrak er nog het e.e.a. aan vergunningen. Paramotor vliegen was wel OK. Voor een komend evenement is een vergunning voor het Mosquito vliegen ook toegevoegd, dus wie weet… Achteraf maar goed ook, want de organisatie van het springen ‘an sich’ bleek niet echt makkelijk…

“Wauw wat gaaf!”
Vragen en opmerkingen van anderen van zoals “Mag dit wel?”, “Hoe organiseer je dit?, “Wauw wat gaaf!” en “het stopt ook nooit voor je hè, Wim?” gaven mij de weken vooraf veel positieve energie.

Het bleek dat ik, naast de ‘founding father’ van het Nederlandse springen Herman Landsman, de enige Nederlander op de lijst was. De andere 140 springers kwamen uit 36 verschillende landen. Omdat ik regelmatig bij dit soort internationale evenementen aanwezig ben, kende ik een 20-tal andere springers. Het is dan ook altijd een erg leuk weerzien van springers van over de hele wereld die ook nog eens dezelfde passie delen.

Regen
De dag na de aankomst hadden we een korte briefing van o.a. Herman en andere organistoren. Herman spotte de Hercules zodat we boven de piramides het luchtruim in sprongen en niet boven Caïro, wat er vlak naast ligt. Nadien hadden we een tour in de piramides en langs de Sfinx. Mijn blik was vooral naar de lucht, waar tot ieders verbazing (zelfs van de Egyptenaren) regen uit kwam. Door de slechte weersverwachtingen werden de sprongen twee dagen uitgesteld.

Genoeg toeristische activiteiten, tijd voor actie!
Na twee dagen bekijken van diverse bezienswaardigheden was het tijd om de Piramides van boven te bekijken. Er waren twee loads van ongeveer 70 springers nodig om ons allemaal te laten springen. Ik zat in de 1e load samen met een grote groep Engelsen die met Milko Hodgkinson bijzondere formaties wilden gaan maken. Herman en ik mochten aansluiten en wauw wat een mooie sprongen hebben we gemaakt! Wel vielen ze wat mij betreft, ondanks dat ik zelfs mijn loodgordel naar Caïro mee had gebracht, enorm hard. Achteraf had ik nog eens een extra 5kg mee mogen nemen, haha. 

Heftig, imposant en onvergetelijk
De tweede spong van die dag ging helaas niet door en hierdoor moesten we op de laatste dag (afgelopen woensdag 19 februari) twee sprongen maken. Dus ook hier weer om 6.30 uur naar het militaire vliegveld aan de andere kant van de stad. Er staan hier vele Hercules vliegtuigen waarvan er één voor ons was bestemd. Even snel de best wel technische sprong doorlopen en rond 9.00 uur omhoog. Een exit uit een Hercules is, door de hoge vliegsnelheid, best wel heftig en imposant. Al snel hadden we mooie formaties van 22 of 21 springers gemaakt. Vooral ‘de piramide’, boven de 5000 jaar oude piramides, zal ik nooit meer vergeten! Na een vrijval van rond een minuut opende ik mijn splinternieuwe parachute en mijn logo heeft toevalligerwijze ook wel iets van piramides in zich.

De vlucht onder mijn chute boven de piramides was ook niet te beschrijven zo mooi. Ik voel mij echt enorm bevoorrecht dat ik dit mee mag maken. Ik landde vlak bij de ‘vouwmat’ van wel 200 Egyptische tapijten 🙂 met vele tv-cameraploegen om ons heen.

Een droom die uitkomt!
Vele springers hadden één of meerdere camera’s bij zich en ook ik had voor het eerst een 360 camera op mijn helm. De beelden zijn echt bijzonder en in de komende weken wil ik hier een mooie compilatie van maken. De foto’s spreken neem ik aan als helemaal voor zich.

Another dream came true!

Wim de Gier

Ps. Check http://www.wimdegier.nl/sports/skydiving/ voor meer verhalen, foto’s en films van mijn skydive-belevenissen op en boven mooie plekken.

Foto’s gemaakt door Wim de Gier en Gary Wainwright