Sanne en haar team

Hot Air Balloon Rally in Croatia

Tijdens het afgelopen Dames Europees Kampioenschap was ik uitgenodigd om naar deze bijzondere vriendschappelijke meeting te komen. Wat ik toen nog niet wist is dat ik daar met mijn eerste eigen ballon naar toe zou gaan en zelfs daar mijn eerste vaart met deze ballon zou maken.Tot nu toe heb ik aan mijn wedstrijden deelgenomen in geleende of gehuurde ballonnen van anderen. Na 5 jaar werd het toch echt tijd voor mijn eigen materiaal. De ballon die ik heb gekocht is vernoemd naar mijn zoon en mij de PH-LSH en we maakten op vrijdag 27 april samen de eerste ballonvaart in Kroatië.

Fantastisch vriendelijk land
Kroatië is een fantastisch vriendelijk land. En de omgeving Zagorje waarin we gevaren hebben is prachtig. Het is een heuvelachtig gebied, waarvan de locals zeiden, ach.. het is echt heel makkelijk. Achter iedere heuvel is weer een dal waar je overal kunt landen waar je wilt. Daar dacht deze nuchtere Hollandse toch wel anders over. Het vraagt andere skills dan in Nederland. Waar je in ons prachtige uitgestrekte landje al op een kilometer afstand kunt zien waar je gaat landen. Waar je er vrijwel zeker van kunt zijn dat de wind aan de grond naar links afbuigt. Waar je ook je alternatieven al in het oog hebt, mocht dat wat je bedacht had toch niet lukken.

In dit prachtige heuvelachtige gebied kun je voor je de heuvel over bent nog niet zien wat een mooi landingsveldje is en ook weet je niet of er over de heuvel een stroming naar links of naar rechts staat. Je kunt met je ballon echt niet anders dan met de wind mee en moet in zo’n gebied dus nog sneller beslissingen nemen. Wat een leuke uitdaging was.

Eigen ballon testen
De meeting waar we waren was niet competitief wat me een goede gelegenheid gaf om mijn ballon te leren kennen. Op dinsdagochtend 1 mei werd er toch een klein wedstrijdelement toegevoegd. Een Judge Declared Goal, wat zoveel inhoud als, er is een kruis neergelegd op 5 kilometer afstand en daar moet je zo dicht mogelijk bij in de buurt komen en dan een marker (lint met een zakje zand eraan) gooien. Ik hou wel van een beetje competitie element. Dat je een doel hebt om naar toe te varen, dat je wat uitdaging hebt in het zoeken van de juiste richting om zo dicht mogelijk bij het doel uit te komen.

Bij deze ochtend was er sturing van meer dan 90 graden, dat is best wel veel in het ballonvaren. Op hoogte vaarde je bijna naar het oosten en in ieder dal ging je meer naar het noorden. Het doel lag er qua richting eigenlijk precies tussen in. Spelen op hoogte met wat meer snelheid naar rechts en in het dal met minder snelheid naar links en dan zo zig-zaggend bij het doel proberen uit te komen.

Ervaring rijker
Leuk om te zien dat iedereen een andere strategie neemt. De een vaart eerst hoger een stuk verder om dan langer in een verder liggend dal te blijven. Wij kozen ervoor om achter iedere heuvel het dal in te zakken en telkens wat naar links te bewegen. Om uiteindelijk op dezelfde plek uit te komen als de rest. We kwamen mooi op het doel af, de grondploeg had voor ons een helium ballonnetje opgelaten zodat we wisten welke richting de wind laag in het dal had, zo konden we bepalen via welke hoek we in moesten dalen om recht over het kruis te komen. Het lukte prima, de marker werd helaas iets te vroeg uit het mandje gegooid, maar de eerste oefening van de LSH in doelen halen was gemaakt.

Al met al een fantastische ervaring. Super dankbaar zijn we dat de Croatia Balloon Club dit fantastische evenement mogelijk heeft gemaakt. We hebben er met het hele team van genoten en als het mogelijk is gaan we volgend jaar weer.