Het OMK van luchtsportheld Annemiek

Het OMK van luchtsportheld Annemiek

Van 4 tm 8 juni waren de Open Militaire kampioenschappen zweefvliegen op Nationaal zweefvliegcentrum Terlet mijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Een vriendschappelijke sfeer met een grote spreiding in deelnemers maken deze wedstrijd altijd leuk! Bij het opbouwen van het zweefvliegtuig (de kist) spotten we al herten en vossen, Terlet blijft een unieke locatie om onze sport te kunnen beoefenen!

Voor het eerst vloog ik een wedstrijd in een kist met flaps (een mooie ASW27 van de Amsterdamse club voor zweefvliegen), een nieuwe ervaring en extra aandachtspunt tijdens de vlucht. Ik was benieuwd of ik de performance er wel uit zou kunnen halen… De combiklasse (standaard en 15m vliegtuigen) had een sterk deelnemersveld met de regerend junioren wereldkampioen + teammaat en oude en nieuwe piloten uit de Nederlandse kernploeg.

We hebben ontzettend geluk gehad met het weer, heerlijke temperaturen om een weekje buiten te zijn. De eerste dag was het weervenster jammer genoeg te klein om alle klassen (in totaal bijna 60 vliegtuigen) te laten vliegen en werd mijn klasse gecanceld. De drie daaropvolgende dagen werd het weer alleen maar beter en hebben we elke dag een opdracht kunnen vliegen. De eerste dag was uitdagend. Met een basishoogte van ongeveer 800m was er niet heel veel ruimte om lang te glijden en de opties om thermiek te vinden waren beperkt. Met een laag risicoprofiel ben ik deze dag goed doorgekomen. Dag 2 was al een stuk beter en na een late start heb ik nog aardig snelheid kunnen maken. Op de derde dag konden we voor de start al naar 1900m klimmen (op de 800m van de eerste dag voelde ik me vrij oncomfortabel). Een super dag om te vliegen, de condities werden richting het einde van de dag wat minder, maar gelukkig was ik op tijd terug op Terlet. De laatste dag regende het behoorlijk en hebben we niet kunnen vliegen.

Ik heb de meeste dagen veelal alleen gevlogen met als beloning een 4e plaats in het totaalklassement. Tevreden kan ik terugkijken op mijn eerste wedstrijd met flaps en de stijgende lijn in mijn vliegen in deze nieuwe klasse. Ook leuk om te vermelden is dat bij deze wedstrijd 7 vrouwen meededen, waar normaal het wedstrijdvliegen gedomineerd wordt door mannen. In 3 klassen behaalden we een 4e plek. Volgend jaar richting het podium, girl power!

Foto’s: Arjan Vrieze, Organisatie OMK, Amsterdamse Club voor Zweefvliegen