Herdenking ‘Operation Market Garden’ 2018

Herdenking ‘Operation Market Garden’ 2018

Jaarlijks wordt herdacht dat soldaten in de Tweede Wereldoorlog streden voor onze vrijheid. Op de Ginkelse Heide worden daarom jaarlijks de Airborne luchtlandingen gehouden als eerbetoon aan alle soldaten die deel uitmaakten van Operatie Market Garden.
 

Een brug te ver

‘Operatie Market Garden’ begon op 17 september 1944 en was de grootste geallieerde operatie van de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Het begon met een massale luchtlanding (‘Market’) van honderden geallieerde soldaten. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen om zo vanuit België (‘Garden’) troepen richting IJsselmeer te krijgen om zo de Duitsers in de tang te krijgen. Doordat de laatste brug bij Arnhem niet veroverd werd, mislukte de actie. Grote delen van Nederland werden daardoor nog niet bevrijd en moesten de hongerwinter doorstaan.

74e editie Airborne Luchtlandingen
Na een ceremoniële kranslegging, sprongen bijna 1000 parachutisten van de Nederlandse Luchtmobiele Brigade en andere para’s uit o.a. Engeland, Amerika en meerdere NATO-landen uit de machtige vliegtuigen van verschillende binnen- en buitenlandse eenheden. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de ‘Mass Drop’ er in 1944 uit moet hebben gezien. Een luchtlanding met zoveel parachutisten blijft uniek in Nederland.

Paramotorvliegers
Naast de massale drop van parachutisten speelden ook paramotorvliegers een rol bij deze herdenkingsoperatie. Beelden hiervan bekijk je hier: www.youtube.com (video van Evi Heytens)

Helaas kon er door het slechte weer  alleen ’s ochtends worden gevlogen, maar desalniettemin was het een erg geslaagde en vooral mooie dag en herdenking.Frank Moorman, voorzitter van de KNVvL afdeling Paramotorvliegen: “in de ochtend voor de grote dropping van parachutisten hebben we de eer gehad om voor het publiek over de heide te vliegen met de vlaggen van de landen die deelgenomen hebben aan de operatie in 1944. Een van ons vloog met de vlag van de 1e Britse luchtlandingsdivisie, dat vind ik een speciale eer. Het was erg jammer dat we het middagprogramma hebben moeten annuleren, maar we kijken nu al uit naar 75 jaar Market Garden op 21 september 2019, waar we als paramotorvliegers weer groots aanwezig zullen zijn!”

De website voor deze jubileumeditie is al live: omg2019.nl