Doelstelling WK Deltavliegen gehaald!

Doelstelling WK Deltavliegen gehaald!

Waar Italië, voor Brazilië en Duitsland de titel greep, maakte de Nederlandse kernploeg, team “flying dutchmen”, de doelstelling voor de 10e plaats tijdens het WK deltavliegen helemaal waar. Winnaar werd Alessandro Ploner uit Italië, gevolgd door landgenoot Christian Ciech. Derde werd de Duitser Primoz Gricar. De selectie voor het WK bestond uit Arne Tänzer uit Wageningen, Joost Eertman uit Oldenzaal, Gijs Wanders uit Amsterdam, Emiel Jansen uit Elst, Sander van Schaik uit Simonshaven en herintreder in de kernploeg Tanno Rutten uit Weert.

De race om de wereldtitel die plaats vond in het luchtruim rondom Tolmezzo, Italië werd afgelopen twee weken gehouden met zo’n 120 andere piloten uit 29 landen. In dit 11 dagen durende 22e WK startten de deltavliegpiloten vanaf diverse bergen nabij het drie-landen punt van Italië, Oostenrijk en Slovenië, vanwaar ze maar liefst 10 taken met hoogtes tot zo’n 3500m boven het zowel alpine, als vlakke land vlogen. De weersomstandigheden waren dan ook uitstekend en de grootst gevlogen opdracht in deze fysiek zware wedstrijd was maar liefst 201km. De vluchtduur was voor de Nederlanders meer dan 6 uren in deze taak. Het bijzondere aan deze wedstijd was dat voor het eerst meerdere landen in één wedstrijdtaak aangedaan werden.

Tijdens een deltavliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke dag in meerdere uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Wereldkampioen is de man of vrouw die na de elf wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Hoewel er flink getraind was door het Nederlandse team, kwamen de individuele doelstellingen niet altijd helemaal uit.  Arne Tänzer, 20e op de wereldranglijst, die vorig jaar junior kampioen werd in het pre-kampioenschap en niet ver van het grote podium eindigde, bleef o.a. door materiaal pech steken op een 31e plek. Joost Eertman presteerde met zijn goede 45e plaats 21 posities beter dan zijn wereldranglijstpositie en zeer duidelijk beter dan zijn teleurstellende laatste WK in Brazilië. Gijs Wanders werd helaas de 1e dag al teruggeworpen door een -nul punten- penalty. Dit voor een schending van het luchtruim i.v.m. zijn noodgedwongen landing en werd toch nog 71e. De goede score van de Nederlandse kernploeg werd echter zeker gesteld door goed vliegen van de overige teamleden op de dagen waar anderen de punten lieten liggen. Volledige resultaten zijn te vinden via http://www.italy2019.com/news/https://airtribune.com/22nd-fai-world-hg-championship/results of http://dutchmenflying.com/.

Fotograaf: Marieke uit het Broek, Oldenzaal