Deltavliegen op tour door NederlandDeltavliegen op tour door Nederland2017-salland2Deltavliegen op tour door Nederland

Deltavliegen op tour door Nederland

Een deltavlieger in de Nederlandse lucht zie je niet zo vaak. Het opslepen van deltavliegers door een ander vliegtuig is zeldzaam: in Nederland kun je dit normaal gesproken alleen zien op het vliegveld van Stadskanaal. In de zomer van 2017 wordt ook op andere plekken in Nederland gesleept. Dat is voor de piloten leuk om te doen en voor iedereen die van luchtsporten houdt erg leuk om te zien.

Slepen met een deltavlieger

De deltavliegers worden de lucht in getrokken door een Dragonfly. Dat is een ultralicht en langzaam motorvliegtuig, speciaal hiervoor ontwikkeld. Bij het starten staat de Dragonfly voorop, met een lange sleepkabel. Het andere eind van de sleepkabel zit aan de deltapiloot, die weer aan zijn deltavlieger vast zit. De deltavlieger ligt op een karretje om bij de start niet al te hard te hoeven lopen. De toestellen maken samen snelheid en vliegen rustig aan omhoog. De piloot van de deltavlieger koppelt op een afgesproken hoogte los of als de deltavlieger in een thermiekbel vliegt en op eigen kracht verder omhoog kan komen. Vooral het starten en landen van de felgekleurde deltavliegers is een spectaculair gezicht.

Deltavliegen

Deltavliegen, wellicht de mooiste en meest bijzondere manier van vliegen die wij als mensen kennen. Je ervaart een ultieme vrijheid boven de prachtigste uitzichten. Actief maar toch ontspannen beweeg je je voort in een nieuwe dimensie. Samen met de vogels en andere luchtsporters leer je de geheimen van het luchtruim kennen en lukt het je om steeds langer in de lucht te blijven.

Meer informatie

Meer informatie over het slepen met deltavliegers en deltavliegen in het algemeen is te vinden op www.KNVvL.nl/deltavliegen. Meer informatie over het slepen met deltavliegers deze zomer is te vinden op de website van Daidalos, de club die deze extra vliegdagen organiseert.