De Thrill van Michiel

De Thrill van Michiel

Michiel zit in zijn 2e seizoen als zweefvlieger bij KZC en is een echte luchtsportliefhebber. Hij combineert zijn passie voor vliegen met zijn interesse voor fotografie. We vroegen hem – naar aanleiding van een aantal foto’s – hoe het allemaal begon.

1) Dit is je 2e seizoen als zweefvlieger bij KZC. Ben je ook twee jaar geleden begonnen met vliegen of heb je eerst ergens anders gevlogen?

Voordat ik begon met zweefvliegen heb ik eerst meerdere motorvliegopleidingen vergeleken. Mijn eerste lesvlucht duurde een uur en was in een Cessna vanuit vliegveld Teuge. Dat was ontzettend gaaf! Uiteindelijk wilde ik echt de basis van het vliegen leren, vandaar mijn keuze te gaan zweefvliegen.

2) Hoe is het ooit begonnen? Wanneer kwam je met de sport in aanraking?

Toen ik zo’n 14 jaar oud was had ik al een poster van een F-16 in mijn kamer hangen. Ik ben nog naar een open dag van de luchtmacht geweest, maar dacht niet dat ik door de selectie zou komen. Tijdens de studie Economie aan de universiteit had ik nog steeds het idee in mijn achterhoofd om piloot te worden. 

Een maand na mijn eerste lesvlucht eind 2017 kwam ik er per toeval achter dat er een zweefvliegveld is bij Noordwijk dat tegen de duinen aan ligt. Nadat ik een rondleiding had gekregen wist ik zeker dat ik bij KZC wilde gaan vliegen!

3) Heb je weleens andere luchtsporten geprobeerd?

In Zwitserland heb ik aan parapenten gedaan. Je rent dan met een soort parachute van een berghelling af totdat je vliegt. Vervolgens kun je dan met thermiek hoger komen. Tijdens mijn studie in Madrid kreeg ik een minidrone. Hier heb ik ook veel mee gevlogen en geoefend. Er zat een camera onder en ik probeerde steeds filmpjes te maken vanuit de lucht. 

4) Wat is voor jou de thrill/kick van het zweefvliegen?

Vanaf het moment dat ik hoor van de startofficier dat ik aan de beurt ben begint de thrill. Ik ga in de cockpit zitten en voer de checks uit. De kabel wordt gekoppeld aan het vliegtuig. Na het startsein wordt de versnelling binnen enkele seconden zo groot dat ik in mijn stoel wordt gedrukt. Ik voel de krachten die op het vliegtuig worden uitgeoefend terwijl we de lucht in gaan. Na het ontkoppelen van de kabel “stilte”. Alleen het suizen van de wind langs het vliegtuig hoor je nog: we vliegen nu onafhankelijk van een motor! Nu ga ik op zoek naar thermiek en het spel is om zo lang mogelijk in de lucht te blijven.

Foto’s: Michiel Muilwijk