De missie van Jenny Dillon: laten zien dat vrouwen het ook kunnen

Foto: Jenny Dillon

Aerobatic-luchtvaart is een zich ontwikkelende sport in Argentinië met openbare vertoningen die voorheen beperkt waren tot vliegshows, maar in 2019 organiseerde de Argentine Aerobatics Association haar eerste nationale wedstrijd. Slechts een van de piloten was een vrouw. Haar naam is Jenny Dillon: de enige vrouwelijke piloot van Argentinië met een aerobatic FAI-sportlicentie.

Kampioen

In deze eerste wedstrijd behaalde Jenny de eerste plaats, niet alleen in haar categorie, maar ook in de algemene categorie (zweefvliegtuig en motorvliegtuig), waarmee ze de hoogste algemene score van de wedstrijd behaalde. Ze maakt ook deel uit van het eerste Argentijnse nationale team dat internationaal concurreert; in het Aerobatic Championship 2019 in LOAS, gehouden in Oostenrijk, behaalde Jenny een tweede plaats in haar categorie in de zweefvliegklasse.

Met een uitzonderlijke precisie en passie voor haar sport heeft Jenny een buitengewoon carrièrepad gesmeed dat haar heeft geholpen om gevierd te worden als een van de allerbeste kunstvliegers in haar land.

Maar wat en wie inspireerde haar tijdens deze wilde rit door de lucht, achter het stuur van haar eigen vliegtuig?

Patty Wagstaff

Jenny’s vader – een piloot – bracht ooit een gesigneerde foto van de beroemde Amerikaanse vlieger Patty Wagstaff mee naar huis om zijn jonge gezin te laten zien. Jenny onthult dat dit achteraf gezien een diepgaand effect op haar had: “Misschien herkende ik het destijds niet, maar nu realiseer ik me dat dat beeld me op de een of andere manier de boodschap gaf ‘Vrouwen kunnen het ook'”.

Vliegen met andere vrouwelijke piloten is een zeldzame kans waar Jenny van geniet als ze in het buitenland is, maar haar unieke positie als vrouwelijke aerobatics-piloot in Argentinië heeft ertoe bijgedragen dat er media-aandacht is getrokken, wat de weg vrijmaakt voor andere vrouwen om haar vliegroute te volgen.

De voorzitter van de Argentina Aerobatics Association erkent Jenny’s succes en hoopt dat haar pioniersgeest zal helpen om vaart te maken voor de sport:

“Andere vrouwen begonnen hier met aerobatics te vliegen, zowel recreatief als in vliegshows, en dankzij het voorbeeld dat Jenny vertegenwoordigt, doen ze nu mee aan wedstrijden.”

En nu?

Jenny traint op het moment hard voor het volgende Nationale Kampioenschap, met minimaal drie dagelijkse vluchten van elk twintig minuten, minimaal twee keer per week. Het is tenslotte niet alleen Jenny’s geslacht waardoor ze zich onderscheidt van de massa in Argentinië, maar ook haar toewijding en investering in prestaties op hoog niveau die haar tot een inspiratie voor anderen maken.

Bron: FAI.org (Engels)