De Matterhorn passeren

De Matterhorn passeren

Hallo luitjes

Inmiddels is het dag 10 en is het volgens de organisatie een van de zwaarste races van alle edities sinds 2003 de start van deze discipline van het parapente, Cross Country . Maar daar hebben de atleten vandaag geen boodschap aan, zij moeten opboksen tegen hun fysieke condities en een morele strijd leveren tegen de elementen van het weer. Maar waar het vooral naar gaat uitzien is de fysieke en morele strijd tegen zich zelf.

Het uiterste wordt van hen gevraagd ook vandaag weer. En vooral het weer doet hieraan een flinke duit in de zakje. De temperatuur loop weer op tot zo’n 30 gr. maar de kans op neerslag is ook aanwezig. Vooral de optrekkende mist die vanuit uit het dal omhoog komt blijf dan als een deken boven de toppen hangen.

A new day, a new adventure.

De spanning van plaats 3 t/m plaats 8 is enorm. Zij lopen in een treintje met een onderling verschil van 5 km de berg op. Via de Alpe la Piana 1880 meter door klimmen naar de top van de Colle d Turlo op 2730 meter, om als het weer het toelaat de vallei gelegen op 1400 meter al vliegend te kunnen passeren.

Anders moeten zij naar beneden lopen en dan weer tot 3000 meter hoogte  klimmen om binnen een straal van 5 km de Matterhorn te passeren, de opdracht volgens de reglementen. Als dit vliegend mogelijk is zal het een morele opsteker voor hen zijn anders is het een fysieke domper. Laten we maar van het gunstige scenario uitgaan. Dat dit een moeilijke te nemen obstakel is dat bewijzen de volgers en verzorgers, zij moeten 250 km omrijden om weer bij de atleten te kunnen komen met hun auto’s .

Er wordt al wel gevlogen. Guschlerbauwer heeft het zojuist geflikt en is op 2400 meter geland nu hoef hij maar 600 meter  te klimmen om vervolgens  vanaf ruim 3000 meter hoogte de Matterhorn te passeren.

  1. Oberrauner, S. Mayer, M. Nübel, P. Purin en Ferdy volgen nu op de voet en zitten momenteel op 1900 meter, met Ferdy voorop. De kans dat zij gaan vliegen wordt met de minuut groter als de mist optrekt.

Maurer (met nog 140 km te gaan) verwacht pas donderdag binnen te komen maar het comité denkt dat dit wel eens morgen al zou kunnen zijn. De reglementen zijn zo dat bij een finish na dag 11 de andere atleten nog maar 24 uur hebben om binnen te komen.

En de voorspellingen zijn voor de komende dagen beter waardoor zij dan kunnen vliegen en zo sneller voorwaarts kunnen gaan om hun achterstand te verkleinen. Op die manier bestaat de kans dat het een zeer spannende onderlinge strijd, die nu al plaats vind naar een absolute climax kan gaan stijgen. Als dit scenario  kan gaan uitkomen, dan kunnen wij de komende dagen enorm veel plezier gaan beleven.

Hoe mooi willen we het hebben dus laat dit maar uitkomen ook voor de piloten annex atleten, dan hebben zij een mooi slot van deze editie van de Xalps 2017.

 

Gr Toontje De razende reporter