“Ballonvaren stond op mijn bucketlist”

“Ballonvaren stond op mijn bucketlist”

Deze zomer kon Tessa haar prijs verzilveren die ze had gewonnen met de actie rondom het 110-jarig jubileum van de KNVvL. Als schermvlieger had ze al enige ervaring met de luchtsport, maar een ballonvaart is toch wel iets anders.

Voordat we het over je ballonvaart gaan hebben. Hoe ben je ooit begonnen met de luchtsport en wat zijn je ervaringen?

De ervaringen die ik heb, zijn vooral met paragliden. Dit is begonnen in Mayrhofen (Oostenrijk) waar ik een tandemvlucht gedaan heb tijdens een vakantie, zo’n 10-15 jaar geleden. Het leek me leuk om dit zelf te kunnen, echter heb ik er jaren daarna niks meer mee gedaan. Totdat ik ze in 2012 zag vliegen in Nederland. Na wat zoekwerk via Google, heb ik mezelf samen met mijn broertje opgegeven voor een introductie weekend in het Sauerland. Tijdens dit weekend vooraal heel veel in de hitte met bepakking een oefenheuvel opgelopen en weer afgerend. Met vallen en opstaan aan het eind van het weekend een paar seconden los van de grond geweest.

Nu het zwaarste deel achter de rug was, hadden we ook meteen een weekcursus in Frankrijk geboekt. Daar begon het pas echt! Nadat het 2 jaar op een laag pitje had gestaan, heb ik het in 2014 weer opgepakt. Sindsdien heb ik gevlogen in België, Slovenië, Marokko, Nieuw Zeeland, Oostenrijk en in Nederland aan de lier. Sinds afgelopen najaar heb ik mijn brevet 2 en mag ik mezelf een “vrije vlieger” noemen. Hier heb al goed gebruik van kunnen maken door lange weekendjes naar Oostenrijk.

Naast paragliden ben ik ook eens mee geweest als passagier in een zweefvliegtuig. Dit was in Nieuw Zeeland bij Omarama op het Zuidereiland. Hier hebben we een uur gevlogen met prachtig zicht op Mount Cook (met 3.724m de hoogste berg van NZ) en Mount Aspiring (3.033m). Dit vond ik ook erg gaaf maar doordat je toch ín een apparaat zit wat minder “vrij als een vogel” gevoel. Wat ik vooral opvallend vond was dat de snelheid zo hoog ligt, dat was ik niet gewend.

Als winnares mocht je kiezen uit verschillende luchtsporten. Wat is de reden dat je voor ballonvaren koos?

Op de eerste plaats stond ballonvaren al lang op mijn bucketlist en wilde ik dit graag een keer doen. Toch vind ik dit niet iets dat je “zomaar” doet en er was nog geen goede reden voor langs gekomen. Winnen is dan altijd een goede reden!

De andere opties waren zweefvliegen en indoor skydiven. Zweefvliegen had ik al eens eerder gedaan, vandaar dat dat voor mij af viel. Indoor skydiven trekt me veel minder. Ook parachute springen zou ik niet zo snel doen. Het vrije val-gedeelte trekt me niet. En het feit dat mijn schermtoestel al vliegt voordat de grond onder mijn voeten verdwijnt vind ik ook wel prettig ?.

Wat waren je verwachtingen voorafgaand aan de vaart?

Mijn verwachtingen waren vooral lekker rustig gaan genieten van de omgeving en niks te hoeven doen. Dat niks hoeven doen werd toch even anders. Alle passagiers moesten meehelpen met het in gereedheid maken van de ballon, we hebben flink de armen uit de mouwen moeten steken. Maar omdat we het samen deden, had dat ook wel zijn charmes.

Verder kwamen mijn verwachtingen aardig uit. Aangezien het in de lucht zijn (al is het op een andere manier) mij bekend is, kwamen de rest van mijn verwachtingen wel uit.

Wat was voor jou het gaafste/mooiste moment tijdens de vaart? Jouw thrill?

Het “laag” varen vond ik het mooiste. Het hoog zitten en de vergezichten ben ik wel gewend. Maar zodra ik tijdens het paragliden op zo’n 100m hoogte zit, ben ik toch meer met de landing bezig dan met het genieten van de omgeving. Daar hadden we nu alle tijd voor en er is dan veel te zien. Dat deel was voor mij vooral een nieuwe ervaring!

Daarnaast gaat de landing ook wel harder dan bij het paragliden. Dat is ook een uitdaging.

Welk gevoel roept deze vaart bij je op?

Het was heel ontspannen, de lucht is rustig en je drijft rustig mee met waar de wind je brengt. Wat ik ook grappig vond is dat het ondanks dat het beide luchtsporten zijn in veel opzichten het tegenovergestelde van paragliden is. Bij het ballonvaren wil je totaal geen thermische omstandigheden en als paraglider word je juist blij van al die mooie witte thermiekwolkjes.

Bij het ballonvaren heb je veel invloed op je hoogte, maar weinig op de richting. Bij het paragliden heb je juist veel invloed in je richting, maar heel beperkt in je hoogte.

Hierdoor voelde het ballonvaren voor mij wel een beetje stuurloos in vergelijking met paragliden.

Wat zou je mensen willen meegeven die nog nooit een ballonvaart hebben gemaakt?

Zeker doen, ik kan het aanraden! We voeren nu over een omgeving die ik ken en dat vond ik wel extra leuk. Zo zie je het eens vanaf een ander aanzicht dan je normaal gesproken doet.

Welke andere luchtsporten zou je nog willen proberen?

Heb er niet zo één die ik op dit moment nog heel graag zou willen doen. Wellicht een keer deltavliegen, al ligt dat wel redelijk dicht bij het paragliden. Voorlopig is er voor mij nog genoeg te leren in het paragliden dus ben daar voorlopig wel zoet mee.